در حال بارگزاری

شما اینجا هستید:خانهوبلاگ shadowing چیست؟تاثیر تکنیک شادوینگ در یادگیری زبان
shadowing چیست؟تاثیر تکنیک شادوینگ در یادگیری زبان

کافی است فقط یک قدم در یادگیری زبان انگلیسی برداشته باشید تا بدانید که هیجان‌انگیزترین بخش این فرایند، رسیدن به مهارت اسپیکینگ یا همان صحبت‌کردن به انگلیسی است! اکثر زبان‌آموزان شب‌ها با آرزوی رسیدن به این توانایی حرفه‌ای، به خواب می‌روند و روزها به امید پیداکردن روشی برای دستیابی سریع‌تر به این رویا، بیدار می‌شوند؛ اما چطور می‌شود به چنین آرزو دور و درازی دست پیدا کرد؟ با یکی از محبوب‌ترین تکنیک‌ها به‌نام Shadowing! اگر می‌خواهید بدانید که تکنیک Shadowing چیست و چطور به زبان‌آموزان کمک می‌کند تا مهارت‌های زبانی‌شان را تقویت کنند، تا پایان این مقاله همراه ما باشید!

تکنیک shadowing یا پژواک، یک روش محبوب یادگیری زبان است که در آن، زبان‌آموزها با شنیدن یک متن یا مکالمه و تکرار‌کردن آن، مهارت‌های زبانی‌شان را قوی‌تر می‌کنند. همان‌طور که از اسمش پیداست، در این روش باید مثل سایه، کلمه به کلمه‌ی چیزی که می‌شنوید را با کمترین تأخیر ممکن، دنبال کنید و عیناً به تکرار آن‌ها بپردازید. این تکنیک هیجان‌انگیز و ساده در دهه‌ی ۲۰۰۰ میلادی به دست پروفسور الکساندر آرگوئلس، زبان‌شناس حرفه‌ای و چندزبانه، خلق شد. چطور؟
آرگوئلس دست به تولید یک مجموعه از ویدئوهایی زد که درباره‌ی این تکنیک و نحوه‌ی‌ اجرای آن توضیح میداد. طی این تکنیک شما باید خودتان را در ملودی یک زبان، غرق کنید! طوری که به صدای یک گوینده (پادکست یا تقویت زبان انگلیسی با اخبار، فیلم و سریال،‌ موزیک و…) گوش بدهید و با تمرکز روی لحن و ریتم و تلفظ، به یک تقلیدکار حرفه‌ای تبدیل شوید!

انواع تکنیک shadowing در زبان

این ترفند پرطرفدار، به دو شکل مختلف انجام می‌شود که هر کدام می‌توانند بسته به سطح زبان‌آموز و هدف او مورداستفاده قرار بگیرند:

  • تکرار هم‌زمان: در این روش، هم‌زمان با شنیدن صدای گوینده، جملات را تکرار کنید. ممکن است در ابتدا، دچار لکنت شوید یا سرعت و تلفظتان با گوینده یکی نباشد؛ اما وحشت نکنید! به مرور زمان، تمرکز شما بالا می‌رود و در تقلید جملات انگلیسی، به توانایی و سرعت باورنکردنی می‌رسید.
  • تکرار بافاصله: در روش دوم، بعد از شنیدن یک جمله یا عبارت، با یک مکث کوتاه، آن را تکرار کنید. این روش برای افرادی که هنوز اول مسیر یادگیری هستند، مناسب است. اگر مبتدی هستید با روش دوم شروع کنید و بعد از بالارفتن تمرکز و سرعت، به سراغ روش اول بروید.

صفر تا صد تکنیک شادوینگ

مزایا و معایب استفاده از تکنیک shadowing

پس از اینکه متوجه شدید تکنیک Shadowing چیست و چه انواعی دارد، در این بخش به سراغ مزایا و معایب این ترفند آموزشی، می‌رویم. بیایید از مزایای آن شروع کنیم:

تلفظ درست را تمرین می‌کنید!

اگر دقت کنید در زبان انگلیسی، صداهایی وجود دارد که در زبان فارسی، خبری از آن‌ها نیست! بنابراین دستگاه گفتاری شما به تولید این صداها عادت نکرده است؛ یعنی باید عضلات صورت،‌ لب‌ها و زبان خود را طوری آموزش دهید که بتوانند صداهای جدید را درست تولید کنند. تنها راهی که برای انجام این کار دارید، شکستن الگوهای زبان مادری‌تان است و متخصصین، پیشنهاد کرده‌اند که برای تغییر این الگو از تکنیک Shadowing استفاده کنید. این تاکتیک بامزه و دوست‌داشتنی را به‌عنوان جلسات تمرینی برای تلفظ در نظر بگیرید. هرچه بیشتر تمرین کنید، دهان شما به تولید صداهای زبان انگلیسی بهتر عادت می‌کند.

با ریتم و استرس کلمات، آشنا می‌شوید!

به‌عنوان یک فرد غیربومی زبان انگلیسی، باید ریتم این زبان را بفهمید و بدانید که در کدام بخش از جملات، استرس (تأکید آوایی) بگذارید و در چه بخش‌هایی نباید این کار را انجام دهید. به کمک تکنیک پژواک یا سایه یا همان شادوینگ، می‌توانید الگوهای آوایی زبان فارسی را کنترل کنید و با لحن طبیعی‌تری، انگلیسی حرف بزنید!

یاد می‌گیرید چطور کلمات را به هم پیوند بزنید!

شاید شما یک کلمه را به‌تنهایی، فوق‌العاده طبیعی و بومی تلفظ می‌کنید؛ اما اگر همین واژه را داخل یک جمله‌بندی طولانی ببرید، چطور؟ وضعیت تلفظتان در گفتگوها تغییر نمی‌کند؟ واقعیت این است که وقتی کلمات در داخل جملات قرار می‌گیرند، ممکن است با زمانی که به‌تنهایی تلفظ می‌شوند، فرق داشته باشند. دلیل این اتفاق، پیوندخوردن کلمات با یکدیگر است؛ یعنی وقتی واژگان انگلیسی را در کنار هم قرار می‌دهید تا آن‌ها را آسان‌تر و سریع‌تر، پشت سر هم بگویید، نوع تلفظ آن‌ها تغییر می‌کند. یادگیری نحوه‌ی پیوند کلمات، انقدرها ساده نیست و تکنیکی مانند شادوینگ به شما کمک خواهد کرد تا از پس چنین چالشی بربیایید! مثلاً بتوانید «have to» را در خلال جمله، چیزی شبیه به «hafta» تلفظ کنید. تمرین Shadowing باعث می‌شود که به‌صورت ناخودآگاه یاد بگیرید، کلمات انگلیسی را در وسط جمله‌بندی، با لحن طبیعی‌تری به هم پیوند بزنید؛ بدون اینکه به قواعد آن فکر کنید!

به لهجه‌ی بومی حرف می‌زنید!

هدف اصلی تکنیک Shadowing چیست؟ نزدیک‌کردن لحن و لهجه‌ی شما به تلفظ انگلیسی‌زبان‌ها! به‌خاطر همین است که تمرین منظم شادوینگ باعث کاهش لهجه‌ی زبان مادری می‌شود و به مرور زمان طوری حرفه‌ای صحبت می‌کنید که برای دیگران سخت است حدس بزنند شما اهل کدام کشور هستید یا زبان مادري‌تان چیست. درست است که داشتن لهجه، مسئله‌ی بزرگی نیست؛ اما ممکن است در بعضی تلفظ‌ها، معنی کلمات را تغییر دهد و فاجعه به بار بیاورد!

حالا نوبت به معایب این تکنیک رسیده است:

  • خستگی ذهنی: انجام این تکنیک به‌صورت مداوم، ممکن است شما را کلافه یا خسته کند و نیاز به استراحت ذهنی داشته باشید.
  • نیاز به منابع صوتی مناسب: برای اجرای صحیح این پروسه، باید به منابع صوتی باکیفیت و صحیح مثل inside reading 1 audio، دسترسی داشته باشید.

کاربردهای تکنیک سایه در یادگیری زبان

شاودینگ به شما کمک می‌کند که:

  • با تقلید دقیق از گوینده، تلفظ درست کلمات و جملات را یاد بگیرید.
  • ریتم و آهنگ انگلیسی برای تقویت زبان را به‌طور طبیعی به کار ببرید.
  • ساختار و گرامر زبان را به‌مرور زبان متوجه شوید.
  • لیسنیگ یا مهارت شنیداری‌تان را به‌شدت ارتقاء بدهید.
  • اعتماد به نفستان، هنگام صحبت‌کردن بیشتر شود.

تکنیک Shadowing تقویت اسپیکینگ

روش صحیح تکنیک سایه در زبان

در این بخش شما را با دستورالعمل مرحله به مرحله‌ی تکنیک سایه آشنا می‌کنیم:

کلیپ صوتی با لهجه‌ی دلخواهتان را پیدا کنید

قبل از هر اقدامی، به این فکر کنید که می‌خواهید روی کدام لهجه‌ی انگلیسی کار کنید؟ امریکن؟ بریتیش یا حتی استرالیایی؟ بعد یک ویدئو یا پادکست با این لهجه و تلفظ به دست بیاورید و آن را به قطعات کوچک‌تر (حداکثر ۵ دقیقه) تقسیم‌‌بندی کنید. یادتان باشد که گوش‌دادن به چند لهجه و چند نوع تلفظ، شما را سردرگم می‌کند. یکی از بهترین منابع برای Shadowing، دانلود انیمیشن برای تقویت زبان انگلیسی یا سریال‌های تلوزیونی است. می‌توانید به کمک مجموعه‌ی ویديو‌های آموزشی یادگیری زبان با سریال و کارتون، تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی را بی‌نهایت بهبود بدهید.

کامل و با تمرکز گوش بدهید

این مرحله‌ی ساده، اهمیت شگفت‌انگیزی در پروسه‌ی یادگیری شما دارد. تا جایی که می‌توانید موتور تمرکزتان را روشن کنید و حداقل یکبار به فایل صوتی انتخابی‌تان، با دقت و تمرکز گوش کنید! دقیق گوش‌دادن به صوت، درست مثل حرکات کششی قبل از تمرین اصلی است و به قدرت و استقامت شما در حین یادگیری، کمک بسیاری می‌کند.

بلافاصله تکرار کنید

در حین انجام این تکنیک، باید بلافاصله بعد از گوینده، کلمه به کلمه تکرار کنید و اجازه‌ی متوقف‌کردن کلیپ یا پادکست را ندارید. البته ممکن است همه‌ی کلمات یا عبارت‌ها را درک نکنید. طبیعی است و جای هیچ نگرانی وجود ندارد؛ اما باید بهتر است تا جایی که می‌توانید، صدای گوینده را به بهترین شکل ممکن، تقلید کنید! اگر در جایی از این مرحله، کاملاً گیر کردید، می‌توانید صوت را متوقف کنید و به عقب برگردید و از کمی قبل‌تر، مجدد شروع کنید.

صدای خودتان را ضبط کنید و گوش بدهید

وقتی صحبت می‌کنیم، آنطور که باید و شاید، صدای خودمان را نمی‌شنویم و تصویر واضحی از آنچه که می‌گوییم نداریم. پس برای اینکه وضعیت پیشرفت در shadowing را به‌خوبی ارزیابی کنید، گوشی‌تان را بردارید و صدای شادوینگ خودتان را ضبط کنید. وقتی مجدداً به این صدا گوش بدهید، تازه متوجه می‌شوید که هر کلمه چطور از دهانتان بیرون می‌آید و تا چه اندازه، فرق امریکن و بریتیش را درک می کنید!

تمرین را به روتین تبدیل کنید

هیچ تاکتیک هوشمندانه‌ای به‌اندازه‌ی تکرار و تمرین، باعث پیشرفت مهارت‌های زبانی نمی‌شود. شما باید روزانه ۱۰-۱۵ دققه تمرین کنید تا الگوهای جدید گفتار انگلیسی در ذهن و زبانتان حک شود. فراموش نکنید که سیستم گفتاری دهانتان، نیاز دارد که به حرکات جدیدی برای تلفظ حروف و آواهای انگلیسی، ‌مسلط شود. این مراحل را برای یک فایل صوتی، آنقدر تکرار کنید تا بتوانید با همان سرعت گوینده و با تلفظ درست، پیش بروید. همچنین در کنار ویدئوهای آموزشی و فیلم و انیمیشن، می‌توانید گوش‌دادن و شادوینگ با دانلود پادکست آموزشی را هم در تمرین‌های روزانه‌تان بگنجانید! پادکست‌ها با موضوعات جذاب و هیجان‌انگیزی که دارند، مهارت شنیداری شما را بهبود می‌دهند و به‌تدریج روی مکالمه، دایره‌ی لغات و لهجه‌ی شما تأثیرات مثبت باورنکردنی می‌گذارند.

نحوه اجرا تکنیک شادوینگ در زبان

اجرای این روش آموزشی، به تجهیزات خاصی نیاز ندارد. مي‌توانید با استفاده از یک دستگاه پخش صوت، هدفون و متن مکتوب (در صورت نیاز) این تکنیک را اجرا کنید. بهتر است اول از منابع صوتی ساده و قابل‌فهم استارت بزنید و بعد به مرور زمان، به منابع پیچیده‌تر و تخصصي‌تر برسید.

سایه در یادگیری زبان انگلیسی

یادگیری زبان با تکنیک shadowing چقدر طول می‌کشد؟

مدت‌زمان یادگیری زبان با این ترفند هیجان‌انگیز، به عوامل مختلفی مثل سطح اولیه‌ی زبان‌آموز، میزان تمرین روزانه و استفاده‌ی درست از منابع مناسب مانند دانلود پادکست زبان انگلیسی مبتدی و ویدئوی آموزشی زبان، بستگی دارد. با این حال، به کمک تمرین منظم و مستمر می‌توانید در مدت چند ماه، عضلات زبان انگلیسی‌تان را بی‌اندازه تقویت کنید. نکته‌ی اساسی این است که یادگیری زبان، فرایندی طولانی‌مدت است و نیاز به صبر و پشتکار دارد. جا نزنید و روزانه حداقل ۱۰ دقیقه شادوینگ کنید.

تکنیک شادوینگ کدام مهارت های زبان را تقویت می کند؟

برای تقویت زبان انگلیسی چه کنیم؟ ترفند سایه به‌طور ویژه در تقویت مهارت‌های شنیداری و گفتاری اثر می‌گذارد؛ اما علاوه بر این به‌خاطر تمرکز و حفظ ریتم و سرعت و تلفظ، باعث افزایش دایره‌ی لغات، شناخت بهتر ساختارهای گرامری زبان، مهارت‌های خواندن و نوشتن و… نیز می‌شود.

چرا فیلم های کوتاه برای تکنیک سایه زدن خوب هستند؟

چطور با فیلم انگلیسی یادبگیریم؟ کمتر کسی حوصله‌ی تکرار طولانی‌مدت مکالمات چند کاراکتر داخل فیلم را دارد! فیلم‌های کوتاه به‌خاطر مدت‌زمان کم و محتوای متمرکزی که دارند، منابع فوق‌العاده‌ای برای تمرین سایه‌زدن به حساب می‌آیند. دانلود فیلم برای تقویت زبان انگلیسی مبتدی به‌خاطر تایم کوتاه و دیالوگ‌های محدودتر، به زبان‌آموزان کمک می‌کنند تا سریع‌تر و آسان‌تر تمرین کنند.

جمع‌بندی

در این مطلب متوجه شدید که تکنیک Shadowing چیست و به درک کاملی از مراحل و نحوه‌ی اجرای آن رسیدید. اکنون می‌توانید به کمک منابع بی‌نظیری مانند ویدئوهای آموزشی یا دانلود کتاب صوتی انگلیسی، از همین امروز ترفند سایه‌زدن را شروع کنید تا در عرض چند ماه، مهارت‌های گفتاری و شنیداری‌تان ۱۸۰ درجه تقویت شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. مرجان رفیعی گفت:

    کاملا تکنیک Shadowing رو با مراحل توضیح دادین ممنون از مقاله خوبتون.

    1. پشتیبانی سفیرمال گفت:

      همراه عزیز سفیرمال سلام
      بسیار خوشحالیم که این مطلب برای شما مفید بود، با آرزوی موفقیت برای شما

  2. ثریا گفت:

    سلام واقعا تکنیک شدویینگ می‌تونه کمک کنه که تو یادگیری زبان بهتر بشیم؟

    1. behnamndr گفت:

      همراه عزیز سفیرمال سلام. بله، تکنیک شدویینگ (Shadowing) یکی از مؤثرترین روش‌ها برای بهبود مهارت‌های زبان، به‌ویژه اسپیکینگ و لیسنینگ است. این تکنیک بر پایه تقلید و تمرین فعال قرار دارد و به شما کمک می‌کند تا تلفظ، لحن، ریتم و حتی اعتماد به نفس در مکالمه را تقویت کنید.

مطالب مرتبط

کتاب‌های Solutions یکی از منابع آموزشی برجسته در یادگیری زبان انگلیسی هستند که با ارائه روشی جامع و...

کتاب‌های Evolve یکی از بهترین منابع آموزشی برای یادگیری زبان انگلیسی هستند که با تمرکز بر مکالمه و...

فایل‌های صوتی کتاب Inside Reading یکی از ابزارهای ارزشمند برای تقویت مهارت شنیداری و درک مطلب زبان‌آموزان در...